מה שצריך לדעת על שירותי ענן

שירותי ענן יוניבו
UNIBO ישראל > מאמרים > מה שצריך לדעת על שירותי ענן

בשנים האחרונות חלה התקדמות ניכרת בשימוש בתקשורת דיגיטלית, והרבה עסקים העבירו נכסים, מידע עסקי ונתונים נוספים למדיום הזה. כדי לשמור היטב על כל המידע הדיגיטלי, שירותי ענן לעסקים הם מוצר חיוני שעסקים צריכים כדי לוודא שהפעילות הממוחשבת השוטפת תתנהל באופן תקין, ושלא יהיה סיכון לאובדן מידע. בואו לקרוא כיצד שירותי ענן לעסקים יכולים לעזור לכם להתנהל בצורה יעילה ובטוחה יותר.

מהם שירותי ענן לעסקים?

שירותי ענן לעסקים הם בעצם שרת (או כמה שרתים) של החברה, שעליו יש את כל המידע שהעובדים והלקוחות צריכים בפעילות השוטפת שלהם. השירות הזה הוא מקוון לחלוטין, וכדי לגשת למידע שעל הענן יש צורך בחיבור לאינטרנט ובקבלת גישה לתוכן שבו. סביבת עבודה בענן מאפשרת גם לאנשים העובדים מרחוק (למשל בבית) לגשת לכל המידע שהם צריכים כדי להמשיך את עבודתם כרגיל, ממש כאילו היו במשרד, תוך שמירה על פרטיות המשתמשים ועל המידע הנמצא בענן. הענן הוא שרת מאובטח ולו מערכות מתקדמות של הגנה המתוחזקות באופן שוטף וקבוע, כדי שרק לאנשים המורשים תהיה גישה למידע שבו.

כיצד בוחרים נכון שירותי ענן לעסק?

כדי לבחור נכון את שירותי הענן לעסק, אתם צריכים להגדיר היטב את העסק ואת הצרכים שלכם מהשירות:

  • גודל ושיטה – יש להביא בחשבון את גודל העסק ואת כמות המשתמשים שיצטרכו לקבל גישה אל הענן, וגם את המבנה העסקי שלכם ואת שיטת העבודה מול הענן
  • רמת ידע – יש להביא בחשבון גם את רמת הידע של העובדים כדי להבין אם אתם צריכים תוכנה שהם יפעילו בלי להסתבך, או שאתם יכולים לתת להם תשתית בסיסית יותר שממנה הם יפתחו את הכלים הדרושים לעבודה
  • אבטחת מידע – לכל עסק יש צורכי אבטחת מידע שונים, ויש שירותי ענן המספקים רמות שונות של אבטחת מידע

ההבדל בין עבודה בענן אחד לשירותי ענן מרובים

העבודה בעננים מרובים (Multi-Cloud) נמצאת סביבנו כבר זמן רב מבלי שנשים לב – לכל חברה גדולה המספקת שירותים דיגיטליים כמו גוגל, מטא, מייקרוסופט ועוד, יש ענן משלה שאנחנו ניגשים אליו מדי יום בלי בעיה. כמשתמשי קצה התחושה של עננים מרובים אינה מורגשת, אך לאלו המתחזקים את העננים ואת השרתים שעליהם יש כמה עניינים לדאוג להם, כמו אבטחת מידע, עמידה בתקנים, החזקת גיבויים מלאים והתאמת כל ענן לעסק ולמשתמשים בו.

מה בעצם אנו דורשים משירותי ענן, ואילו אתגרים הם פותרים?

בשנים האחרונות התפתחה צורת עבודה ייחודית שלא השתמשנו בה כמעט בכלל בעבר – עבודה מרחוק מהבית, או עבודה היברידית המשלבת עבודה מרחוק והגעה למשרד. בשל האתגרים שנאלצנו להתמודד איתם בעשור האחרון, נדרש פתרון שיאפשר לאנשים להשתמש במידע של העסק מכל מקום שהם נמצאים בו ומכל מכשיר חכם שאיתו הם עובדים (מחשב, טאבלט או סמארטפון), אבל גם להמשיך לשמור על המידע חסוי ומאובטח ולהימנע מפריצות ומהונאות. שירותי הענן, שהחלו להתפתח עוד לפני הצורך בעבודה מהבית, הם פתרון מעולה ונגיש – במקום להשתמש במחשבי העבודה בלבד או להסתבך עם התחברות מרחוק לרשת המאובטחת של העסק, כל המידע שהעובדים צריכים נמצא במקום אחד באינטרנט, מאוחסן בשרת ייעודי ומאובטח שרק להם יש גישה אליו.

על ההבדלים בין העננים השונים

אחד מהשאלות שעסקים שואלים את עצמם באשר לבחירת שירותי הענן היא: איזה סוג ענן אנחנו צריכים?

לפני שתוכלו לענות על השאלה בעצמכם, הינה פירוט של כל השירותים הקיימים היום.

סוגי תשתיות

נכון להיום יש 3 סוגים של תשתיות ענן:

  • פלטפורמה כשירות (PaaS) – במקום להסתבך בעצמכם בתחזוקת השרתים והתשתיות, יש חברות המציעות תשתית PaaS שתדאג בשבילכם לתחזוקה של כל מה שאתם צריכים כדי להמשיך לעבוד כרגיל. PaaS הוא בעצם שירות ענן המספק פלטפורמה למפתחים לבנות ולפרוס יישומים מבלי לדאוג לניהול התשתית הבסיסית. בעזרת PaaS מפתחים יכולים להתמקד בכתיבת קוד וביצירת אפליקציות, בעוד שספק השירות דואג למשימות כמו תחזוקת שרתים, אבטחה ומדרגיות. פלטפורמות PaaS כגון Google Cloud, Amazon Web Services (AWS) ו-Microsoft Azure מציעות מגוון כלים ושירותים לייעל את תהליך הפיתוח.
  • תשתית כשירות (IaaS) – בעזרת IaaS למשתמשים יש יותר שליטה וגמישות לתכנן ולנהל את התשתית הווירטואלית שלהם בהתאם לצרכים הספציפיים שלהם. הדבר כולל ניהול מערכת ההפעלה, השרתים, האחסון ורכיבי הרשת. המשתמשים אחראים להתקנה ולתחזוקה של התוכנות והאפליקציות הפועלות על התשתית. דוגמאות לספקי IaaS כוללות AWS EC2, Google Compute Engine וMicrosoft Azure Virtual-Machines.
  • תוכנה כשירות (SaaS) –הוא שירות ענן המספק יישומי תוכנה דרך האינטרנט על בסיס מנוי. במקום להתקין את התוכנה ולהפעיל אותה באופן מקומי במחשבים בודדים, משתמשים יכולים לגשת לתוכנה ולהשתמש בה דרך דפדפן אינטרנט. ספקי SaaS מארחים ומתחזקים את התוכנה, מטפלים באחסון נתונים, אבטחה ועדכוני תוכנה. המשתמשים יכולים פשוט להיכנס לשירות ולהתחיל להשתמש בתוכנה מבלי לדאוג להיבטים הטכניים. דוגמאות נפוצות של SaaS כוללות Dropbox, Google Docs ו-Salesforce.ענן ציבורי

ענן ציבורי

ענן ציבורי הוא שם לחוות שרתים ומרכז מידע ומחשוב גדולים, שאותם מנהלים תאגידים גדולים כמו אמאזון, מייקרוסופט ועוד. בשירות זה משתמשים מאות ואף אלפי עסקים במקביל, ולכל אחד יש “חלק” משלו בשטח הכולל. בדרך כלל שירות ענן ציבורי ניתן בחינם או בתשלום סמלי, אך במקרה שבו לקוח אחד משתמש בחלק נכבד מהתשתית, העומס יורגש אצל לקוחות אחרים של אותו הענן. כמו כן, הספק של הענן הציבורי אינו יכול לספק לכל לקוח שירות טכני צמוד, ולכן יש להביא בחשבון שרמת האבטחה לא בהכרח תעמוד בסטנדרטים האישיים של כל עסק. אפשר לתאר את הענן הציבורי במגדל מגורים. כל השירותים הציבוריים משותפים, כגון המעליות, החשמל, עמדת שומר וכו’, כך בעצם חוסכים בעליות יקרות לעומת בית פרטי, שהוא בעצם מדומה לענן פרטי. בענן ציבורי אין צורך לחשוב על פתרון פיירוול לענן הפרטי שלנו, כי כבר רכשו אותו לכל הדיירים והוא משרת את כולם תחת אותה קורת גג, בדיוק כמו שאין צורך לבחור באיזה חומר יאטמו את הגג בבניין מגורים משותף או איזה עובי ברזל יהיה בחדר ממ״ד, לכן קיימים תקנים ורגולציות שחברת הענן הציבורי תעבוד בה וגם בזה נצטרך לדעת לבחור נכון.

ענן פרטי

ענן פרטי הוא מרכז המידע הפרטי שלכם – זהו ענן הנמצא אצלכם בעסק, ורק לכם יש גישה אליו. את הענן מתחזקים האנשים בצוות שלכם, או שמנהלת אותו חברה חיצונית, כמו UNIBO, המספקת לכם את השירות ואת כל האבטחה שהענן צריך. שירות זה יקר יותר משירות ענן ציבורי, אך הגישה אל המידע מהירה מאוד ואתם יכולים לעצב את הפלטפורמה של הענן כפי שאתם רוצים, כדי שהוא יתאים בדיוק לעסק שלכם.

מי שלא מכיר את העולם הזה, עומדת לפניו משימה לא פשוטה להחליט באיזה סוג ענן לבחור. ואם אתם לא בטוחים אם אתם צריכים ענן פרטי או ציבורי לעסק – לחצו על הלינק כדי לקרוא בהרחבה על כל השיקולים שיש להביא בחשבון לפני שבוחרים את סוג השירות.

מי שלא מכיר את העולם הזה, עומדת לפניו משימה לא פשוטה להחליט באיזה סוג ענן לבחור. ואם אתם לא בטוחים אם אתם צריכים ענן פרטי או ציבורי לעסק – לחצו על הלינק כדי לקרוא בהרחבה על כל השיקולים שיש להביא בחשבון לפני שבוחרים את סוג השירות.

שירותי גיבוי בעזרת הענן

בכולנו התעורר פעם החשש שהמידע שאנחנו מכניסים למחשב או לרשת עלול ללכת לאיבוד, אך שירותי הענן לעסקים מביאים איתם עוד רשת בטחון יעילה – שירותי גיבוי מלאים ומהירים. הגיבוי הזה יכול לעזור לעסקים במקרה של פגיעה כלשהי ברשת הפיזית במשרד, או כשמתרחשת תקלה מקומית במחשב של העובד בעסק או בבית. באמצעות הגיבוי תוכלו גם לשמור על כל המידע שלכם ולשחזר אותו במקרה הצורך, וגם לוודא שהשירותים שאתם מספקים ללקוחות נשארים במצב פעולה שוטפת.

כמו כן חשוב לדעת שבענן של יוניבו קיימת הגנת כופר. עם מערכת הגיבוי של יוניבו שחזור קבצים לעובדים לוקח דקות בודדות, ותוכלו לבדוק את זה. נוסף לאלה, המידע של כל הלקוחות שלנו מרופלקים לאתר נוסף במרחק של 60 ק״מ, כך שגם אם תהיה מתקפת טילים שתפגע חלילה באחת מחוות השרתים (הענן), ההמשכיות העסקית תהיה כמעט מיידית.

סיכום

אחד הפתרונות היעילים לגישה של העובדים לכל המידע שהם צריכים לעבודה מכל מקום שהם נמצאים בו הוא שירותי ענן. בין אם אתם צריכים ענן פרטי מאובטח שתוכלו לנצל בלי להרגיש עומס משותפים לתשתית, או שאתם מעוניינים בענן ציבורי שתאגיד יתחזק בשבילכם, שירותי ענן הם דרך טובה לעבוד בצורה יעליה מכל מקום ומכל מכשיר ולגבות באופן שוטף את המידע והשירותים שלכם.

מתלבטים? המומחים של UNIBO כאן לשירותכם