בזירה הדיגיטלית, שבה הצורך באבטחת מידע גבוה מאי פעם, מרכז לתפעול אבטחת מידע, או בקצרה – SOC, הוא הדרך הנכונה לשמור על הגנות הארגון או העסק שלכם. מרכז חשוב זה, הממוקם בחזית בימת האבטחה, מופקד על משימת הניטור, הזיהוי והתגובה המהירה לאירועי אבטחה שונים. עם זאת, הוא לא רק ממלא תפקיד באיתור אירועים כאלה בזמן אמת, אלא גם אחראי על ביצוע חקירה יסודית ומתן מענה מהיר כשזה קורה. מחפשים פתרון אבטחה לארגון הגדול שלכם, הפעיל 24/7 וכולל את כל מה שאתם צריכים כדי להתמודד עם אירועי סייבר מפתיעים? המשיכו לקרוא ותקבלו את כל המידע.
מה זה שירותי SOC?
מרכז לתפעול אבטחת מידע (SOC – Security Operations Center) מציע מענה נרחב לחיזוק פתרונות אבטחת הסייבר של הארגון. בבסיסו מוקדש ה-SOC לניהול פעולות אבטחת המידע שבהן מעורבות מערכות אוטומטיות המונעות בדרך כלל באמצעות מנועי מודיעין איומים מתוחכמים וגם פעולות שבהן מעורבים אנשים לצורך ניתוח נתונים מעמיק יותר. פועל מסביב לשעון, 24/7, צוות ה- SOC מופקד לקבל ולפרש התראות בזמן אמת המופקות במערכות שונות לניהול מידע ואירועים אבטחה, קרי מערכות SIEM. מערכות אלו ממלאות תפקיד מרכזי בצבירה נתונים ממקורות מגוונים בתוך הרשת של הארגון ובניהולם, מה שמאפשר ל-SOC לזהות באופן מיידי חריגות או פריצות אבטחה אפשריות.
אופן הפעולה של ה-SOC כולל לא רק ניתוח בזמן אמת אלא גם פעולות יזומות לסיכול איומי סייבר. אם מזוהה אירוע חריג, צוות ה-SOC הוא האחראי לדווח על כך לרשויות הרלוונטיות, ובמקרה הצורך לבצע פעולות מיידיות לחסום או לטפל באירוע עצמו. יחסי הגומלין בין הכלים האוטומטיים שבהם נעזרים לפיקוח האנושי בתוך SOC מדגיש את תפקידו הקריטי לא רק בתגובה לאירועים אלא גם בזיהוי והפחתת איומים אפשריים.
שירותי ניטור באמצעות SOC
בעידן שנשלט באמצעות לוחמה וירטואלית ואיומי סייבר שרק הולכים ומתגברים, משמעות ניטור הנתונים והאירועים המזוהים על ידי מרכזי תפעול אבטחת מידע (SOCs) היא רבה מאוד. בניגוד לפשעים ה”רגילים”, שבהם נדרשת נוכחות פיזית, הפשעים בתחום הווירטואלי נעשים באופן אחר, מרחוק מאוד לעיתים ותוך שימוש באמצעים משוכללים. הסכנה בהצפנה בארגון ודרישת כופר לאותו פושע היא מינימלית, לעומת למשל לגנוב כסף מהבנק, אך הכסף שהוא יכול ליהנות ממנו הוא רב בהרבה יותר בשל המשמעויות הרבות הנלוות לכך לארגון עצמו. ולכן, ובתגובה לאיומים שרק הולכים וגוברים, נדרשת גישה פרואקטיבית, הכרוכה בניטור רציף של מערכות הארגון השונות על ידי צוות מומחים שיכול להגיב במהירות לפעילויות חשודות, ולמנוע נזק פוטנציאלי עוד לפני שהוא מתרחש. נפח הנתונים המעובדים במרכזי הניטור הללו הוא מדהים, ומצריך צוות בעל ידע וניסיון רב כדי לזהות ולנהל בצורה מיומנת את הסיכונים הנלווים. יוניבו מחזיקה צוותים מיומנים, המתמחים בכך, המאיישים את מרכזי הסייבר 24/7 ודואגים להגיב בזמן אמת ולחסום את מתקפות הסייבר.
תפקידי צוות ומי שאחראי בארגון על ה-SOC
בראש המרכז לתפעול אבטחת מידע, ה-SOC, נמצא מנהל אבטחת המידע בארגון (CISO) המפקח על אנשי ה- SOCומנתחי הנתונים האחראים על הערכה מדוקדקת של התראות והעברת כל ממצא חריג אליו בזמן אמת. מבנה היררכי זה מבטיח שיש דמות ריכוזית אחת שיכולה לקבל החלטות מושכלות על סמך ניתוח איומי הסייבר האפשריים, דמות מפתח בעלת סמכות לבצע תהליכים קריטיים בעת הצורך. לארגונים רבים הקמת צוות SOC פנימי יכולה להיות כרוכה בהשקעה כספית גבוהה מאוד, שלא תמיד אפשרית. כאן בדיוק נכנסת לתמונה יוניבו, המציעה פתרון חסכוני באמצעות מתן צוות של מומחים ותיק, הפועל 24/7, ומינוף מערכות מתקדמות בתחום של אבטחת מידע.
מניעה באבטחת מידע לפעילות זדונית
כשמדברים על אבטחת מידע, מניעה היא מילת המפתח. בעוד שההגנה היא חלק חשוב ומכריע במעטפת האבטחה הכוללת, המטרה העיקרית של המניעה היא לצפות ולסכל פעילויות זדוניות ברשת לפני שהן מתפתחות לאירועי אבטחת מידע משמעותיים. מניעה זו כוללת זיהוי ונטרול איומים פוטנציאליים בתחילתם, מה שמצריך עירונית תמידית והיכרות רבה מאוד על החידושים והפיתוחים ה”חמים” ביותר בתחום זה, תוך שימוש במיטב הצוותים.
כדי לבצע את המניעה הזאת בצורה יעילה, מסתמכים על מערכות אבטחת מידע וניהול אירועים בתוספת מרכז לתפעול אבטחה מידע, הלא הוא ה-SOC, הפועל באופן רציף. המערכות השונות הפועלות באופן מלוכד מנטרות את הרשת, מבצעות ניתוחים של פעילויות שוטפות ומזהות באופן מיידי כל התנהגות חריגה. מערכות ה-SIEM ממלאות תפקיד מרכזי בצבירה וניתוח כמויות עצומות של נתונים הקשורים לאבטחה, מה שמאפשר לSOC- לזהות חריגות וליישם במהירות פעולות מנע. שיתוף הפעולה החשוב הזה בין ה-SIEM ל-SOC הוא זה המאפשר לסכל באופן יזום איומי אבטחה פוטנציאליים, ובכך לחזק את תשתית אבטחת המידע של הארגון.
ניטור באמצעות SOC
ניטור באמצעות SOC, שבו חברים צוותים אנושיים, שונה מניטור באמצעות תוכנות ייעודיות. שלא כמו פתרונות אוטומטיים נטולי תובנה אנושית, ניטור SOC כרוך בצוות של אנשי מקצוע מיומנים באבטחת מידע אשר בודקים ומנתחים נתונים באופן אקטיבי. צוותים מסוגלים לזהות דפוסים חשודים, וכך לשפר את יכולות זיהוי האיומים של המרכז כולו. חשוב לזכור: ככל שאופי העבודה בענן הופך נפוץ יותר ויותר, ניטור באמצעות SOC מקבל משמעות גדולה עוד יותר. כאשר ארגונים מעבירים את הפעילות שלהם לסביבות ענן, מרחב התקפות הסייבר גדל, והוא מצריך עין ערנית על פעילויות דיגיטליות רבות ומגוונות הרבה יותר. צוותי SOC יודעים להתמודד עם המורכבויות של תשתיות עבודה בענן, ומבטיחים אבטחה וניטור לכל היישומים השונים בענן.
הייחודיות שבטכנולוגיות ה-SOC
הייחודיות שבטכנולוגיות ה-SOC נעוצה בגישה הרחבה והמתקדמת שלהן לניטור, זיהוי ותגובה לאיומי סייבר. בליבת טכנולוגיות SOC נמצאות מערכות ניהול מידע ואירועי אבטחה, אשר צוברות ומנתחות כמויות עצומות של נתונים ממקורות שונים. מערכות SIEM מספקות תצוגה מקיפה של סביבת ה-IT של הארגון, ועוזרות לזהות אירועי אבטחה פוטנציאליים. מה שמייחד את הטכנולוגיות האלה הוא היכולת שלהן למנף אלגוריתמים של בינה מלאכותית ולמידת מכונה בתוך מערכות SIEM שיכולות באופן הזה ללמוד כיצד להגיב לאיומים המתפתחים. תכונה ייחודית נוספת של טכנולוגיות SOC היא הדגש שלהן על אוטומציה. כלי SOC משתלבים לעיתים קרובות עם מנגנוני תגובה אוטומטיים, ומאפשרים פעולות מהירות ומתואמות בתגובה לאיומים שזוהו. הדבר הזה לא רק מאיץ את זמן התגובה לאירוע אלא גם מבטיח עקביות ודיוק בטיפול עצמו.
סיכום
שירותי SOC ממלאים תפקיד מרכזי ובעל חשיבות רבה באבטחת מידע בעידן של היום על ידי מתן הגנה פרואקטיבית מפני איומים קיימים, שזוהו או איומים פוטנציאליים. תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כמו מערכות SIEM ומומחיות של צוותים אנושיים, בשר ודם, שירותים אלו מציעים מנגנון הגנה חזק לארגון עצמו.