ענן פרטי או ציבורי? הכתבה הזו תעשה לכם סדר

סוף סוף החלטתם לעבור לשירותי ענן, ובצדק. עכשיו, אתם עומדים בפני דילמה חשובה: האם להשתמש בשירותי ענן פרטי, ציבורי, או אולי בכלל לשלב ביניהם? כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לבחור נכון - כתוב בשורות הבאות.

לא הכל שחור או לבן בעולם הענן. ארגונים יכולים (וצריכים) להחליט לגבי סוג שירותי הענן לפי סדר העדיפויות הארגוני שלהם

UNIBO ישראל > מאמרים > ענן פרטי או ציבורי? הכתבה הזו תעשה לכם סדר

בראשית היו שני עננים…

השיקולים בעת בחירת סוג ענן משתנים בין ארגונים שונים ותלויים במספר פרמטרים עיקריים: גודל הארגון, המבנה העסקי, תהליכי הליבה (מהות העסק), צרכי העסק ומתודת העבודה שלו. ובכל זאת, יש כמה יתרונות וחסרונות ברורים לכל שיטה. הנה הם לפניכם:

ענן פרטי

מה זה? ענן המשרת אך ורק את הארגון שלכם. הוא ממוקם בתוך הארגון שלכם, מנוהל על ידי איש ה-IT של הארגון, או ממוקם אצל ספק שירות חיצוני כמו UNIBO ומנוהל על ידי אנשי מקצוע. עסקים המשתמשים בפלטפורמת ענן פרטי, אינם חולקים משאבים עם משתמשים אחרים ואינם מוגבלים למגבלות הקיימות בעננים ציבוריים רבי משתמשים. 

למי זה מתאים? ללקוחות קטנים וגדולים כאחד, המעוניינים להעביר את כל סביבת העבודה שלהם לניהול מלא בענן פרטי וליהנות מאבטחת המידע הגבוהה ביותר. הדבר משול לבית פרטי, בו תשלמו קצת יותר על התשתיות אבל הן אך ורק שלכם ובהתאמה אישית לצרכים שלכם, מבלי לחשוב על דיירים (משתמשים) אחרים והשפעות חיצוניות. 

יתרונות:

  • התאמה אישית – פלטפורמת ענן פרטי תפורה למידותיו וצרכיו של הארגון ומאפשרת לעובדים ליהנות מסביבת עבודה וירטואלית מוכרת, נוחה ומאוד מאוד יעילה. 
  • מהירות – בענן פרטי לא קיימים משתמשים נוספים, לכן לא נוצר עומס על המערכת וקצב העבודה לא מאט, משתבש או נעצק כפי שעלול לקרות בשימוש בענן ציבורי. 
  • אבטחת מידע – לארגון העושה שימוש בענן פרטי יש שליטה מוחלטת במידע ובמשאבים, לצד אפשרויות אבטחת מידע, אמצעי זהירות ויכולות הצפנה וקידוד מהגבוהות ביותר. התשתית ומאגר הנתונים מופרדים – מה שמקשה מאוד על מי שרוצה לפגוע בארגון או להגיע אל מאגרי מידע ללא הרשאה. 
  • גמישות – ניתן להגדיל משאבים לפי צרכי הארגון מבלי להקים מחלקת IT, מבלי להתעסק עם התשתיות, מבלי לרכוש חומרה וכו׳.

חסרונות: 

  • לרב, הקמה ותפעול של ענן פרטי יהיו יקרים יותר משימוש בענן ציבורי
  • יש לבחור ספק טוב ואמין היודע לטפל במהירות בתקלות 

השיקולים בעת בחירת סוג ענן משתנים בין ארגונים שונים ותלויים במספר פרמטרים עיקריים: גודל הארגון, המבנה העסקי, תהליכי הליבה (מהות העסק), צרכי העסק ומתודת העבודה שלו

ענן ציבורי

מה זה? עננים ציבוריים, הם למעשה מרכזי מחשוב ענקיים (Data Centers), חלקם ממוקמים בחו״ל וחלקם בארץ, המנוהלים ומוגנים על ידי תאגידים המחזיקים בהם (דוגמת אמזון AWS, מיקרוסופט Azure, אורקל, סאפ ועוד). ענן ציבורי כשמו כן הוא – משמש לקוחות רבים בו זמנית ומעניק לכל המשתמשים בו את המשאבים העומדים לרשותו. זה אכן נוח, אך השליטה והאחריות נותרות בידי ספק שירותי הענן. וזה לא מתאים לכל אחד. 

למי זה מתאים? לארגונים גדולים, אשר יש להם צוות טכני מלא שיכול להקים עבורם את השירותים בענן הציבורי, לטפל ולבצע ניהול מלא להכל.

יתרונות:

  • פלטפורמה קלה ונגישה – כל אחד יכול, גם בעלי ידע טכנולוגי בסיסי
  • מחיר זול יחסית – שירותים בסיסיים מוצעים לרב בחינם, אחרים מוצעים בעלות בסיסית
  • חסכוני – אין צורך בהשקעת זמן ומשאבים בחומרה, התקנה, אבטחה, עדכונים ותחזוקה

חסרונות: 

  • צריכת משאבים גדולה מדי מצד שותפים בענן עלולה ליצור עומס על התשתית, ממנה יסבלו כל המשתמשים
  • כאשר מדובר בנתונים ומידע רגיש, רמת האבטחה לא תמיד מספיקה
  • ניהול התשתיות והמשאבים בענן נמצאים בידיים חיצוניות של חברות ענק, לארגון יש פחות שליטה על הדאטה (אתם עוד לקוח מבין אלפי המשתמשים). זאת להבדיל מענן פרטי בו כל לקוח מקבל יחס אישי ואיש טכני צמוד לאורך כל הדרך.

אינטל מסבירים את ההבדלים המרכזיים בין סוגי הענן

ואז הגיע ההיברידי

היתרונות של שני סוגי הענן כל כך מובהקים, עד שלפעמים קשה לבחור. כך נולד הענן ההיברידי – מעין הכלאה בין ענן פרטי וענן ציבורי, או בין שרתים מקומיים לענן. כלומר, ניתן להעביר רק שירותים ספציפיים לענן ובהמשך לבחור אם להעביר את כל סביבת העבודה לענן, או להישאר במצב היברידי.

דוגמא קלאסית היא העברה של שירותי הדואר לענן – יכול להיות ארגון המחזיק בשרת מקומי וצוות טכני, אך בשל בעיות חוזרות ונשנות של שרתי הדואר והטיפול הקשה בהם, מחליט הארגון להזיז רק את שירותי הדואר לענן. מדובר בשירות שהוא קל להזזה לענן עם תמורה ענקית.

בשורה התחתונה…

לא הכל שחור או לבן בעולם הענן. ארגונים יכולים (וצריכים) להחליט לגבי סוג שירותי הענן לפי סדר העדיפויות הארגוני שלהם. כך או כך, תמיד תוכלו להחליט לשלב בזכות הענן ההיברידי, המאפשר לכל ארגון לשמור על הקיים, ובכל זאת ליהנות מהגדלת המשאבים ומעבר לענן (גם אם הוא חלקי). 

 

מתלבטים? המומחים של UNIBO כאן לשירותכם