מה ההבדל בין סייבר לאבטחת מידע?

סייבר או אבטחת מידע
UNIBO ישראל > מאמרים > מה ההבדל בין סייבר לאבטחת מידע?

התקדמות הטכנולוגיה והמחשבים הביאה עימה אתגרי אבטחה רבים, וכתגובה לאתגרים אלו הלכו והתפתחו תחומי אבטחת מידע וסייבר. שני התחומים האלה משיקים וקשורים זה בזה, אך נבדלים בכמה פרמטרים. כדי לקבל הגנה טכנולוגית מיטבית, כדאי להכיר את תחומים אלו ואת ההבדלים ביניהם, כך שנוכל לבחור בכלי המתאים ביותר לעסק שלנו. במאמר זה נכיר את התחומים האלה, נבין מה משותף ומה מבדיל בין השניים, וכמו כן נבין איך מתנהל תהליך האבטחה בארגונים.

 

מה זה אבטחת מידע?

אבטחת מידע היא השם הכולל לאסטרטגיות, לפרקטיקות ולטכנולוגיות שמטרתן להגן על מידע דיגיטלי מפני גישה ושימוש בלתי מורשים, שיבוש, שינוי או הרס. אבטחת מידע כרוכה באמצעים כמו הצפנה, בקרות גישה, חומות אש ותוכנות אנטי-וירוס, שמטרתם היא להגן על שלמות הנתונים בארגונים שונים, על הסודיות ועל זמינות המערכת. אבטחת מידע כוללת גם ניהול סיכונים, לרבות זיהוי איומים ונקודות תורפה, הערכת השפעתם הפוטנציאלית ויישום בקרות מתאימות להפחתת סיכונים. נוסף לאלה, תחום זה נוגע גם בדרישות המשפטיות והרגולטוריות הקשורות להגנת מידע ופרטיות. אמצעי אבטחת מידע יעילים חיוניים לארגונים כדי להגן על מידע רגיש, לשמור על אמון מחזיקי עניין ולהבטיח את המשכיות הפעילות העסקית בעולם שנעשה יותר ויותר מקוון ודיגיטלי.

 

מה זה סייבר?

המונח “סייבר” הוא קיצור של המילה קיברנטיקה (Cybernetics) הקשור לחקר תהליכי תקשורת. בעולם אבטחת המידע, סייבר נוגע לכמה תחומים, בהם מחשבים, רשתות, נתונים ומערכות מידע – כלומר בכל הנוגעים לסביבה הווירטואלית שבה מתרחשות תקשורת, עסקאות ואינטראקציות באמצעות טכנולוגיות ומכשירים אלקטרוניים. סייבר מקיף היבטים שונים של טכנולוגיה, כולל אבטחת סייבר, פשיעה בתחום הסייבר, מרחב סייבר ולוחמת סייבר, בעצם כל הקשור במערכות מחשב ובאינטרנט ומשמש לפעולות תקשורת, מסחר, בידור ומחקר. הכרת תחום הסייבר והבנתו חיוניות לטיפול במורכבות של העידן הדיגיטלי ובפגיעות הגלומות בו, ובהגנה מפני איומים וסיכונים פוטנציאליים בסביבה המקוונת.

 

תהליך אבטחה והגנה על רשתות הארגון

תהליכי אבטחת רשתות בארגונים כוללים גישה שיטתית לשמירה על נתונים דיגיטליים: יישום אמצעים כגון חומות אש, מערכות זיהוי חדירה ופרוטוקולי הצפנה כדי להגן מפני גישה לא מורשית ומאיומי סייבר. ביקורות והערכות סדירות עוזרות לזהות נקודות תורפה ולהבטיח עמידה במדיניות ובתקנות האבטחה. חשוב מאוד להגדיר בקרות גישה, כולל מנגנוני אימות והרשאה ולהגביל את הגישה למידע רגיש. נהלי ניטור ותגובה מתמשכים לאירועים מאפשרים זיהוי מהיר והפחתה של פרצות אבטחה. נוסף לאלה, שווה גם להשקיע בתוכניות הכשרה ומודעות לעובדים ולהסביר לצוות על שיטות עבודה מומלצות לאבטחת סייבר ועל החשיבות של הקפדה על פרוטוקולי אבטחה. תהליך אבטחה יעיל ברשתות בארגונים הוא חיוני לשמירה על סודיות, על שלמות ועל זמינות נתונים ומערכות.

 

המשותף למומחה סייבר ולמומחה אבטחת מידע

מומחי סייבר ומומחי אבטחת מידע כאחד מתמחים בהגנה על נכסים דיגיטליים והפחתת איומי סייבר. לשניהם ידע בעקרונות אבטחת סייבר, טכנולוגיות ושיטות עבודה מומלצות. שני התפקידים כוללים משימות כמו זיהוי נקודות תורפה, יישום אמצעי אבטחה ותגובה לאירועי אבטחה. נוסף לכך הם עשויים לשתף פעולה בהערכת סיכונים, בפיתוח מדיניות אבטחה ובביצוע הדרכות למודעות אבטחה בחברות. שני אנשי המקצוע ממלאים תפקידים מכריעים בשמירה על התשתית הדיגיטלית של ארגונים, הבטחת סודיות הנתונים, שלמות וזמינות והפחתת ההשפעה של מתקפות סייבר. על אף הדמיון בין השניים ואף שנדמה לעיתים שאפשר להשתמש במונחים אלו כמילים נרדפות, לכל תפקיד עשויות להיות התמקדות או התמחויות ספציפיות בתחום הרחב יותר של אבטחת דיגיטלית.

 

ההבדל בין אבטחת מידע לסייבר

אבטחת מידע מתמקדת בעיקר בהגנה על נתונים ומידע מפני גישה בלתי מורשית, שימוש, חשיפה או הרס וכוללת היבטים דיגיטליים ופיזיים כאחד. סייבר, לעומת זאת, נוגע ספציפית לתחום הדיגיטלי, כולל מחשבים, רשתות ואינטרנט. הוא מקיף היבטים שונים כמו אבטחת סייבר, פשעי סייבר ומרחבי סייבר שונים. בעוד שאבטחת מידע היא רחבה יותר וכוללת היבטים פיזיים ודיגיטליים, סייבר הוא ספציפי יותר לתחום הדיגיטלי ולרוב נעשה בו שימוש בשילוב מונחים כמו אבטחת סייבר ופשעי סייבר.

 

הגורם המרכזי לפרצות באבטחת מידע

טעויות אנוש או רשלנות הן הגורם המרכזי לפרצות באבטחת מידע. למשל שימוש בסיסמאות חלשות, עבודה במערכות שגויות בתצורה שלהן או נפילות להתקפות פישינג. נוסף לאלה, נקודות תורפה בתוכנות או במערכות, היעדר עדכונים ותיקונים קבועים, התקפות סייבר מתוחכמות ואיומים פנימיים עשויים גם הם להוביל פרצות באבטחת המידע. מסיבות אלו, חייבים ארגונים לטפל בגורמים אלה באמצעות אמצעי אבטחה מקיפים, הדרכת עובדים, ביקורות אבטחה סדירות, ולהישאר מעודכנים באיומי סייבר המתפתחים כדי להפחית את הסיכון לפרצות ולהגן על מידע רגיש מפני גישה או חשיפה בלתי מורשות.

 

חולשות ואיומים – אין ויכוח

צריך לזכור שככל שהעולם שלנו נעשה יותר דיגיטלי, כך הוא גם נעשה פרוץ יותר ומסוכן יותר. היום, אפילו ילד שיש לו ידע וניסיון יכול לפרוץ לחברות גדולות ולמערכות אבטחה מתקדמות, ולכן אין להקל בכך ראש. לגורמים הזדוניים יש סיבות שונות לפעול והם לא בוחלים בשום אמצעי. הם יכולים להיות מונעים מכסף ומטובות הנאה, שכן מידע חשוב ורגיש יכול להיות שווה הרבה מאוד, הם יכולים להיות מונעים מרקע לאומני ולפעמים אפילו אף משעמום. המשמעות היא שבעלי עסקים וארגונים חייבים לעשות כל שביכולתם על מנת לשמור על העסק שלהם וזה אומר ליישם מדיניות אבטחה מקיפה.

 

פתרונות לאבטחה מיטבית

פתרון האבטחה החכם והיעיל ביותר היום הוא מרכז לתפעול אבטחת מידע שנותן מענה רחב לאתגרי הסייבר של ארגונים מסוגים שונים. זה כולל מנועי מודיעין לאיתור ולסיכול מוקדם של איומים, צוותים מקצועיים המנטרים כל הזמן את מצב הרשת, פעולות יזומות לסיכול איומים פוטנציאליים ולמעשה מערכת הגנה מקיפה מפני כל האיומים הפוטנציאליים בפניהם עומדים חברות וארגונים. היתרון בשירות זה הוא השילוב בין מערכות אוטומטיות חכמות ומתקדמות לזיהוי איומים וסיכונים, ובין עיניים אנושיות של מומחים בתחום שעוברים כל הזמן על סכנות ומוודאים פעולה חלקה ובטוחה של הרשת.

אנחנו ממליצים בחום לקרוא מאמר מפורט בנושא שירותי SOC ולמה זה חשוב לארגון שלך ולהבין בדיוק איך המערכת עובדת ומספקת הגנה בצורה מושלמת.

 

לסיכום

חשוב מאוד להבין את ההבדלים בין אבטחת מידע לבין סייבר כדי לקבל תמונה ברורה על פתרונות האבטחה שאנחנו צריכים בארגונים שלנו. חשוב גם להכיר את מה שמשותף לתחומים האלו ולהיות תמיד עם היד על הדופק בכל מה שקשור למצב האבטחה של הרשת, המידע ומכשירי הקצה שלנו.

מתלבטים? המומחים של UNIBO כאן לשירותכם